Lumen en kleurtemperatuur

Hoeveel Lumen?

Licht uitgedrukt in Watt

Vroeger, voordat de Led verlichting zijn intrede deed en in het tijdperk waarin de gloeilamp en halogeenlamp alle huizen verlichtten, drukten we de hoeveelheid licht uit in het Wattage van de lamp. Voor gloeilampen was het simpel: 15 Watt is weinig licht om sfeer te maken, 40 Watt gemiddeld in een slaapkamer of overloop en vanaf 60 Watt kon je veel licht verwachten van je gloeilamp. Het makkelijke was dat ongeveer iedere gloeilamp van 40 Watt altijd evenveel licht gaf. Je liep naar de winkel als je lampen in huis stuk waren, haalde hetzelfde Wattage en kreeg hetzelfde licht (ongeveer).

 

De komst van de LED-lamp

Tegenwoordig, met de komst van LED-lampen, is dit niet meer het geval, aangezien een LED-lamp aanzienlijk zuiniger is en dus minder Watts verbruikt. Ook zijn er verschillende technieken zodat het wattage niet helemaal bepalend is voor de hoeveelheid licht. Zo hebben wij bijvoorbeeld onze gekleurde Led lampen van 1W. Deze lampen geven weer 80-90 lumen.
De hoeveelheid licht, of lichtstroom genoemd, wordt uitgedrukt in lumen (lm). Alleen zo kun je de lichtopbrengst van spaarlampen en dus ook LED-lampen met elkaar vergelijken. Ook kunt u de kennis over de lichtopbrengst gebruiken voor het samenstellen van uw prikkabel: het ene feestje vergt namelijk wat meer licht dan het andere. U kiest simpelweg de lichtbron die de juiste hoeveelheid licht uitstraalt.

 

Lumen aflezen

Op het doosje van de lamp en op steeds meer websites staan tegenwoordig het aantal lumen dat de lamp geeft. Dit is dankzij steeds strenger wordende regelgeving in de wereld, maar vooral in Europa, steeds betrouwbaarder.
Vaak vermeld de fabrikant nog waar dit mee vergeleken kan worden. Zo staat op een ledlamp van 7 Watt bijvoorbeeld: geeft 470 lumen, dat vergelijkbaar met een 40 Watt gloeilamp is.

 

Omrekenen

Het zal een kwestie van wennen zijn voor we de hoeveelheid licht standaard in lumen i.p.v Watt gaan gebruiken. Tot die tijd hebben kunnen we gebruik maken van deze handige tabel:

Hierin probeer ik zo duidelijk mogelijk weer te geven hoe het met de lumen en wattages zit.

Wattage lumen tabel

 

Deze tabel is te gebruiken als referentie, er zitten altijd verschillen in afhankelijk van de kleur temperatuur en de technieken welke gebruikt worden.

 

Lichttemperatuur

Het kan zijn dat relatief weinig lumen van een LED-lamp als heel veel licht ervaren wordt. De lichtkleur kan namelijk onze beleving van de hoeveelheid licht beïnvloeden.

Een LED-lamp met een hoge kleurtemperatuur van bijvoorbeeld 6500K kan als erg fel bestempeld worden terwijl deze dezelfde aantal lumen heeft. Hier is dan ook minder lumen en dus een lager Wattage nodig. Andersom geldt hetzelfde; een Flame lamp van ongeveer 2000K is "zacht" licht, hiervoor zijn meer lumen nodig om een beetje licht van de lamp te verkrijgen, en dus ook een hoger Wattage.

 

Wil je bijvoorbeeld je boek kunnen lezen onder een LED-lamp met een lage kleurtemperatuur, dan moet je er rekening mee houden dat je iets meer vermogen (Watt) nodig hebt dan bij een LED-lamp met een hoge kleurtemperatuur. Zo word bij werkbanken en op plaatsen waar veel licht nodig is nooit voor warm wit licht gekozen. Bijvoorbeeld bij het knutselen heeft u veel licht nodig, daar kunt u weer het beste één van onze halogeen lampen voor gebruiken. Door de hoge kleurtemperatuur geeft deze lamp een mooie witte straling.

Hiermee hoop ik dat dit een beetje heeft geholpen om wat licht in de duisternis te scheppen.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het omrekenen van watt naar lumen? Neem gerust contact met ons op via het telefoonnummer 085 – 303 26 05 of stuur ons een berichtje via het contactformulier.